Att ta körkort

Så tar du körkort för personbil

Att ta körkort för personbil, s.k. B-körkort, är en riktig milstolpe som ger dig möjlighet till större frihet i livet. Med ett körkort öppnas också möjligheter till flera typer av jobb som kräver körkort. Även val av bostad blir enklare med körkort eftersom du inte är beroende av buss och tåg i närheten av ditt hem om du har bil och körkort. Med körkort kan till exempel drömmen om det härliga livet på landet bli verklighet!

För att lyckas med att ta körkort för personbil gäller det att ha en tydlig plan. Tänk på att avsätta tid för körkortsutbildningen i din kalender. Kanske måste du begränsa andra fritidsaktiviteter för att få plats med körkortsutbildningen i ditt schema? Sätt gärna upp ett mål för när du ska vara klar med körkortet.

Om du ska övningsköra privat fungerar det oftast bra att öva då och då under en längre tid. Ska du däremot övningsköra via en trafikskola är det bättre för din ekonomi att fokusera på körkortsutbildningen under en begränsad tid. Vill du ta körkort riktigt snabbt är det en bra idé att anmäla sig till en intensivutbildning hos en trafikskola. Tänk på att det oftast är en fördel om du har testat att köra bil innan intensivkursen så att du har lite grundläggande kunskaper.

Många väljer att kombinera övningskörning hos trafikskola med privatkörning. Om du gör på detta sätt är det oftast smart att ta en lektion hos trafikskolan då och då så att du inte riskerar att lära in ett felaktigt beteende. På så sätt kan du även få individuella tips på vilka moment som just du behöver öva på.

Du behöver bestämma dig för om du ska ta körkort för bil med manuell- eller automatväxel. Att lära sig att köra med en manuell växellåda tar längre tid eftersom du även ska lära dig att hantera kopplingen och växelspaken. Fördelen med att ta ett sådant körkort är att du klarar av att köra alla typer av personbilar, något som kan komma att behövas då du söker ett arbete eller ska hyra en bil.

 

Körkortsutbildningens olika steg

När du har bestämt dig för vilken typ av personbil du ska ta körkort för börjar du med att ansöka om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. För att få tillståndet måste du ha fyllt 16 år och du behöver även ha gjort en synundersökning. Hos flertalet trafikskolor kan du få hjälp med att fylla i de nödvändiga blanketterna.

Om du ska övningsköra hos en trafikskola skriver du in dig vid den skola du har valt och bokar in en startlektion. På så sätt kan körskoleläraren avgöra vilken nivå du är på så att du kan få en individuell utbildningsplan. Under den tid som du tar körlektioner studerar du samtidigt teori för att förbereda dig på teoriprovet. De flesta trafikskolor erbjuder teoripaket som innehåller teroriboken för körkort, övningsböcker och digitalt material. Det brukar även finnas övningsfrågor så att du kan testa dig själv för att se hur du ligger till.

 

Riskutbildning

För att kunna få ett körkort för personbil behöver du genomgå en riskutbildning. Riskutbildningen har införts som ett sätt att uppnå Nollvisionen. Nollvisionen är ett mål från 1990-talet som innebär att inga personer ska behöva dö eller skadas allvarligt på vägarna.

Riskutbildningen består av två olika delar. Risktvåan innebär att du kör på en halkbana för att lära dig att hantera bilen på besvärliga väglag. Riskettans utbildning handlar om andra risker i trafiken som exempelvis alkohol och trötthet. Det spelar inte någon roll i vilken ordning du genomför riskettan och risktvåan.

Du anmäler dig till riskutbildningen på egen hand om du övningskör privat. Går du på en trafikskola anmäler oftast skolan dig till utbildningarna när din lärare anser att det är dags. Ledaren för riskutbildningen rapporterar in att du har genomfört utbildningen. Riskutbildningen gäller i högst fem år så gör den inte alltför tidigt under din körkortsutbildning. Tänk på att utbildningen för motorcykel inte gäller för personbil.

 

Riskettan

Riskettan består av en cirka 3 timmar lång teoretisk utbildning. Du bokar den på en trafikskola och du behöver inte ha körkortstillstånd eller några förkunskaper för att gå utbildningen. För att kunna ta till dig informationen på bästa sätt bör du ändå ha en del förkunskaper. Ta gärna några körlektioner och börja läsa körkortsteorin innan du bokar riskettan.

Riskettan handlar om hur exempelvis alkohol och trötthet påverkar din förmåga att köra bil. Du får också reda på vilka konsekvenser som kan uppkomma om du kör när du är påverkad. Det kan till exempel handla om vilka handlingar som gör att du förlorar ditt körkort.

Under utbildningen går läraren även igenom viktiga lagar och regler samt vilka grupper som enligt statistiken tar störst risker bakom ratten. Även frågor om mobilvanor, andra passagerares beteenden och stress ingår i utbildningen. Dessutom får du veta mer om hur du kan stoppa andra från att ta onödiga risker i trafiken.

För att bli godkänd behöver du vara med under hela föreläsningen. Engagera dig gärna i diskussionen om läraren uppmuntrar det. Utbildningen är giltig i 5 år så om du tror att det dröjer innan du tar körkort är det bra att vänta ett tag innan du genomför riskettan.

 

Risktvåan

Innan du genomför risktvåan bör du ha övningskört mycket eftersom du behöver kunna manövrera bilen under besvärliga förhållanden. Du bör också ha läst den del av teorin som beskriver bromssträckor och svåra underlag. Vissa är nervösa inför risktvåan men det behöver du inte vara. Det ställs inte några krav på att du ska köra perfekt under risktvåan. Istället går utbildningen ut på att du ska få uppleva hur det känns att tappa kontrollen när du kör. Du får se vad som händer när du kör på ett halt underlag och du får lära dig hur du gör för att stanna bilen på ett säkert sätt. Under risktvåan får du tydliga instruktioner på vad du ska göra.

Vid de flesta halkbanor kommer du att köra de bilar som tillhandahålls på plats. På vissa orter förekommer det att elevens trafikskolas bilar används men däremot får du inte göra risktvåan med en privat bil.

 

Kunskapsprov

Kunskapsprovet, eller teoriprovet som det också kallas, testar dina kunskaper inom bland annat trafiksäkerhet och trafikregler. Innan du bokar provet är det en bra idé att ha övat på att göra ett liknande prov. På trafikskolor och i digitala utbildningspaket brukar det finnas möjlighet att öva på liknande frågor om och om igen.

Provet går att göra på flera orter i Sverige men tänk på att boka plats i god tid innan eftersom platserna är begränsade. Teoriprovet är 50 minuter långt och består av 70 frågor. För att få godkänt behöver du ha svarat rätt på minst 52 frågor. Provet kostar 325 kr på vardagar före klockan 18 respektive 400 kr på kvällar och helger. Du hittar mer information om hur du bokar kunskapsprovet på Trafikverkets webbplats.

 

Körprov

När du har ett godkänt kunskapsprov bokar du uppkörningen på Trafikverkets webbplats. Under uppkörningen får du göra en kort säkerhetskontroll av bilen då förarprövaren kan komma att ställa frågor om kontrollen. När säkerhetskontrollen är klar är det dags för själva uppkörningen. Under cirka 25 minuter får du visa hur du hanterar bilen, både på landsväg och i stadsmiljö. Under tiden du kör får du instruktioner av förarprövaren om vart du ska köra någonstans. När ni är tillbaka får du direkt veta om du har klarat förarprovet eller inte. Om du klarade uppkörningen kommer du att få ditt körkort skickat till dig från Transportstyrelsen inom fem dagar. Körkortet kommer i ett rekommenderat brev som du hämtar ut personligen. Tänk på att du måste ta med dig en godkänd id-handling för att få ut brevet.

Skulle däremot ditt körprov underkännas förklarar förarprövaren vad du inte blev godkänd på. Du kan då boka ett nytt körprov men glöm inte att ditt teoriprov måste vara giltigt vid nästa uppkörning.

 

Handledarutbildning

Om du har tänkt att ta körkort för personbil genom att övningsköra privat krävs en introduktionsutbildning för både dig som ska övningsköra och den som ska vara din handledare. Utbildningen kallas för handledarutbildning och innebär en cirka tre timmar lång utbildning hos en trafikskola. Handledarutbildningen gäller i fem år från den dag då den genomfördes. För att kunna bli godkänd som handledare måsta man ha fyllt 24 år och ha haft körkort för personbil i fem år.

Efter utbildningen ansöker handledaren om att bli godkänd hos Transportstyrelsen. När ansökan har godkänts får handledaren ett intyg som ska finnas med i bilen under övningskörningen. Glöm inte att köpa den grönvita skylten med texten övningskörning som ni fäster på baksidan av bilen varje gång ni övningskör.

 

Så tar du körkort för MC

Att glida fram på en motorcykel en varm sommardag ger en härlig frihetskänsla. Till skillnad från tidigare krävs idag ett speciellt körkort för MC som även den som redan har körkort för personbil behöver ta. Motorcyklar delas in i olika kategorier, ju tyngre motorcykeln är desto högre krav ställs på körkortet. För tvåhjuliga motorcyklar finns följande tre körkortsbehörigheter:

 

Tung Motorcykel

Att ta körkort för tung motorcykel påminner om att ta körkort för personbil. Utbildningen innehåller alla de moment som även ingår vid körkortsutbildningen till personbil, d.v.s. riskutbildning, kunskapsprov och uppkörning.

 

Krav för att få övningsköra med tung motorcykel

 

Riskettan och risktvåan för motorcykel

Vid förarutbildningen för tung motorcykel ingår riskutbildningarna riskettan och risktvåan. Utbildningarna är speciellt utformade för motorcyklar vilket gör att det inte räcker med att ha gått utbildningarna för personbil. Eftersom motorcyklar är olycksdrabbade och ställer höga krav på föraren är riskutbildningen en viktig del i vägen mot MC-kort. Riskettan är en föreläsning på ungefär tre timmar som tar upp olika riskbeteenden som exempelvis stress, trötthet och droger. Du får lära dig om hur du undviker riskfyllda beteenden och vad du ska tänka på innan du ger dig ut på vägarna för att öka din och medtrafikanternas säkerhet.

Risktvåan är en praktisk utbildning som genomförs på halkbana. Du får under kontrollerade omständigheter känna på hur det är att köra på halt underlag. Du får lära dig hur du ska göra för att hantera motorcykeln och få kontroll över den på ett säkert sätt.

 

Lätt och mellanstor motorcykel

För att få övningsköra med lätt och mellanstor motorcykel ska du ha ett körkortstillstånd. För att få övningsköra en mellanstor motorcykel ska du ha fyllt 17 år och 6 månader. Om du vill börja övningsköra med en lätt motorcykel räcker det med att du har fyllt 15 år och 9 månader. Körkortstillstånd kan du ansöka om direkt på Transportstyrelsens webbplats. Där går det även att beställa en blankett för ansökan om du hellre vill skicka in en pappersblankett.

 

När får du ta körkort för motorcykel?

Även om du har övningskört ett bra tag och känner dig redo att ta körkort för motorcykel måste du vänta med att ta körkortet tills du har rätt ålder. Körkort för lätt motorcykel kan du få redan när du fyllt 16 medan du måste vara 18 år för att kunna ta körkort för mellanstor motorcykel. För den tunga typen av motorcykel behöver du däremot ha fyllt 24 år. Har du redan haft körkort för mellanstor motorcykel i två år kan du dock ta körkort för den tunga varianten när du är 20 år.

 

Handledarutbildning vid privat övningskörning med motorcykel

Den som övningskör privat måste ha ett giltigt körkortstillstånd och får endast övningsköra tillsammans med en godkänd handledare. Handledaren ska vara minst 24 år och ska ansöka om tillstånd hos Transportstyrelsen.

Under övningskörningen ska handledaren antingen följa med som passagerare på motorcykeln eller på en egen motorcykel. Intyget med godkännandet från Transportstyrelsen ska medföras vid uppkörningen. Tänk på att ta med den grönvita skylten med texten övningskör vid privat övningskörning. Den ska synas tydligt bakifrån och kan till exempel sättas fast på ryggen.

 

Speciella regler för tre- eller fyrhjuliga motorcyklar

För motorcyklar som har tre eller fyra hjul finns speciella regler som du i detalj kan läsa vidare om på Transportstyrelsens webbplats. Vilket typ av körkort som krävs beror på tre- eller fyrhjulingens motorkapacitet. I flera fall behöver du ett körkort för motorcykel eller personbil.

 

Så tar du körkort för moped

Det finns två typer av mopeder, klass I och klass II. En klass I-moped kräver ett så kallat AM-körkort medan klass II endast kräver ett förarbevis. Ibland används beteckningen EU-moped för klass I-mopeder.

 

Klass I moped

En klass I moped måste ha en registreringsskylt och får köras i högst 45 km/timmen. En klass I-moped får även framföras om du redan har ett körkort med en annan typ av behörighet.

 

Följande krav gäller för Klass I:

En mopedutbildning för ett AM-körkort består av både teori och praktiska moment då du övar på att framföra mopeden i trafik. Du behöver vara 15 år och 9 månader för att övningsköra med en moped klass I. Det går inte att övningsköra privat utan utbildningen ska göras hos en utbildare med behörighet för mopedutbildning.

 

Minst fyra timmar av träningen ska vara praktisk. Den totala utbildningstiden måste vara minst 12 timmar och inkludera både teori och praktik. När mopedutbildaren gör bedömningen att du har nått målen rapporterar hen in att du har genomfört utbildningen. När utbildningen rapporterats in kan du boka kunskapsprovet på Trafikverkets webbplats. AM-utbildningen är giltig i fem år så det gäller att inte vänta för länge med att göra provet.

 

Moped klass II

En klass II moped kräver endast ett förarbevis eftersom den går i lägre hastighet än klass I mopederna. Den får framföras i högst 25 km/timme och får ha en motor med en maxeffekt på 1 kilowatt. Till klass II mopederna räknas även de äldre mopeder som kallas för 30-mopederna. En 30-moped är en moped som går i högst 30 km/timme och är tillverkad före 2003. Om du redan har ett körkort eller traktorkort behöver du inte ett förarbevis. Det gäller även om du har fyllt 15 år före den första oktober 2009.

 

Följande behöver du för förarbevis

Även om kraven för klass II moped är lägre än för klass I behöver du genomföra en utbildning hos en godkänd utbildare. Utbildningen består av en hel del teoretiska kunskaper om trafikregler och farliga trafiksituationer. Det kan även förekomma praktiska inslag i utbildningen. För att få övningsköra med en klass II moped behöver du ha fyllt 14 år och 9 månader. Tänk på att du inte får övningsköra privat med en moped klass II.

När du har genomfört utbildningen ska du göra ett teoretiskt prov som innehåller cirka 30 frågor. För att bli godkänd och kunna få förarbeviset behöver du svara rätt på minst 80 % av frågorna. Om du har genomfört utbildningen och fått godkänt på provet skickar utbildningsföretaget in uppgifterna till Transportstyrelsen. Du kommer då att få en ansökningsblankett och ett inbetalningskort. Du behöver ett godkänt foto till ditt förarbevis. Förarbeviset kommer att skickas till den adress där du är folkbokförd. Du måste ansöka om förarbevis och betala avgiften inom ett år från och med godkännandet. Gör du inte det förlorar du behörigheten att framföra en moped klass II.

Direkt efter att ett godkänt prov har registrerats hos Transportstyrelsen har du rätt att börja köra med en klass II moped om du har med dig en godkänd legitimation. Efter två månader måste du dock ha med dig förarbeviset så vänta inte för länge med att betala och skicka in ansökningsblanketten.